sys-logo Slika
Kontakt telefon
+387 60 31 688 41
Novosti

Falsifikatorima i lažnim humanistima se mora stati u kraj

Već duže vremena građani nam prijavljuju da im na vrata dolaze osobe koje traže novac u naše ime

27.02.2024 10:38
Slika
Pokušavali smo razumjeti te ljude, pokušavali smo ih opravdati, pokušavali smo bili tolerantni, ... a ispada da smo cijelo vrijeme bili budale.


Nije rijetkost da pojedinci falsifikuju papire neke humanitarne organizacije ili udruženja i lažno se predstavljajući sakupljaju novčane priloge za svoj ćar.

Već duže vremena I nama u Dječijoj javnoj kuhinji Lukavac se dešavaju takve stvari, i o tome smo već pisali. Mi smo na sve načine pokušavali da to ne konkretizujemo preko medija, ali što je dosta - dosta je.

Sada smo odlučili da javno objavimo imena i fotografije onih koji rade takva neljudska djela i ne samo da ispred siromašne djece i drugih naših korisnika „uzimaju komad hljeba”, već i ono što je nama najgore: štete našem ugledu.

Imena tih osoba su:

Elvedin Mujkić

Armin Mujkić (Elvedinov rođak)

Nihad Ibrišimović

Elvedin i Nihad su prije bili naši volonteri, dok se Armin uključio vjerovatno na poziv svog rođaka, Elvedina.

Ibrahim je bio volonter u ranim počecima rada našeg Udruženja, a Elvedin mnogo kasnije.

Saradnja sa Elvedinom je raskinuta prošle godine tokom Kurban Bajrama kada je Elvedin na prevaru naveo mladića iz Srebrenika da uzme kombi iz kompanije za koju je radio i bez našeg znanja su otišli u Čelić, gdje smo imali dogovor sa Medžlisom IZ Čelić da nam predaju određene količine kurbanskog mesa za potrebe Dječije kuhinje.

Elvedin se potrudio da sa kombijem dođe prije naše hadnjače koju smo mi poslali po meso, lažno se predstavio kao onaj kojeg čekaju ispred Dječije kuhinje Lukavac, i prije dolaska naše hladjače ukjrao (po procjeni lukalnog imama) oko 2 t mesa.

Tada protiv njega nismo podnijeli prijavu policijskim organima jer je uz srceparajuću priču obećao da nikada više neće raditi ništa vezano za Dječiju kuhinju Lukavac.

U zadnjih par mjeseci nam se javljaju građani iz raznih krajeva Federacije, od Kalesije do Tešnja, i prijavljuju da razni „naši” volonteri idu i prikupljaju novčana sredstva za nas.

Poslali su nam fotografije koje su nas uvjerile da se Elvedin „vratio u igru”, a dobili smo i audio zapis na kojem se jasno čuje lažno predstavljanje, koji možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Prema informacijama kojima mi raspolažemo, Nihad Ibrahiović je prije dvadesetak dana priveden u PU Tešanj, dok su Elvedin i Armin do danas prolazili nekažnjeno.

Danas smo priložili službenu prijavi protiv svetrojice za sledeća krivična djela:

- krivično djelo „lažno predstavljanje“ (član 369 KZ F BiH, član 396 KZ RS i član 363 KZ BD BiH),

- krivično djelo „falsifikovanje isprave“ – u ovom slučaju akreditacije, (član 373 KZ FBiH, član 377 KZ RS i član 367 KZ BD BiH), i

- krivično djelo „prevara“ (član 294 KZ FBiH, član 239 KZ RS i član 288 KZ BD BiH).

 

Očekujemo potvrdu privođenja lica i pokretanje krivičnih postupaka protiv njih.

Želimo da izrazimo celiku zahvalnost svim građanima koji prijavljuju slične slučajeve i da Vas zamolimo da to člinite i dalje, jer samo tako se može stati na kraj kriminalcima i lopovima.

Podijeli

0 0
© 2017 - 2024 djecijajavnakuhinjalukavac-uarp.com. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR