sys-logo Slika
Kontakt telefon
+387 60 31 688 41
Novosti

UARP, otvorenog srca i otvorenih karata

Kako funkcionišemo i zašto ne objavljujemo sve donacije i imena donatora

11.10.2023 13:48
Slika
Uvijek smo se susretali sa nepovjerenjem i sa nekim vidom "kritika" da ne "krijemo" imena donatora. Ovih dana je to već prešlo granicu zdravog ukusa pa smo odlučili da se oglasimo povodom toga.

Ljudska znatiželja ne poznaje granice - baš kao i ljudska glupost.

Mi smo dijelom takav narod da nam je uvijek bitnije znati šta se događa kod komšije nego šta se događa u našoj rođenoj kući. Sličan je slučaj i sa nam u Udruženju Altruista "Ruke Prijateljstva".

Mnogi se brinu ko, kada, šta i koliko nam donira. 

Iskreno, nama bi bilo draže da se ti "dušebrižnici" pitaju DA LI nam ko šta donirai fali li nam čega, ali eto, tu (ne)ljudsku stranu DIJELA građanstva ne možemo kontrolisati.


Ne. Ne osjećamo se mi ni malo dužnima da se ikome drugome osim našim donatorima i našim štićenicima, i za šta pravdamo, i bilo šta objašnjavamo.

Ipak, odlučili smo da napišemo ovaj tekst da svi dobiju neku predstavu kako funkcionišemo - zato što to hoćemo - a ne što moramo.

Transparentnost je jedan od moralnih stubova na kojima počiva rad UARP-a.

Da, naravno da dobijamo donacije. One su temelj našeg opstanka i rada, jer mi nismo ni na jednom budžetu i nemamo unaprijed planirane i zagarantovane prihode. Donacije humanih ljudi, društveno odgovornih kompanija, pomoć drugih većih humanitarnih udruženja, ... su uglavnom ono što nas „drži iznad vode”.

Ove godine nas je i grad Lukavac udostojio i obradovao sa 3.650,49 KM donacije na osnovu projekta koji smo predali po „Javnom pozivu Organizacijama civilnog društva / nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata”, na čemu smo im neizmjerno zahvalni, prije svega gradonačelniku dr. sci. Edinu Deliću, kao i svima onima koji su pomogli u pripremi, izradi tog projekta i dali svoj glas da projekat bude odobren.

Isti novac je ODMAH po uplati do zadnjeg feninga utrošen isključivo na nabavku osnovnih životnih namirnica i higijenska sredstva, te je u gradsku Upravu poredat Izvještaj o utrošku sredstava.

Donacije su nekada češće, nekada rjeđe, nekada veće, nekada manje, ali UVIJEK smo zadovoljni i zahvalni, makar to bila donacije od samo par vrećica makarona.

Većinom su odonacije u hrani, jer mi u principu tako u neku ruku i predlažemo donatorima, ali ima onih koji žele donirati ali imaju povjerenja u nas a i jednostavnije ime je uplatiti novac pa da mi kupimo ono što nam je u tom trenutku najpotrebnije. Najćešće je opcija da donator uplati novac nekom tržnom centru , javi nam da je uplatio i koliko, a onda mi odemo i samo izuzmemo one namirnice koje su nam u tom trenutnku najpotrebnije.

Sve novčane uplate idu na naš žiro račun u Ziraat Banci.

Taj račun nema „karticu” već se odatle svaka transakcije (kupovina) za potrebe UARP-a vrši ISKLJUČIVO žiralno, tako da ostaje trajni trag u šta su donirana sredstva utrošena.

Kako i Zakon nalaže, imamo i svog knjigovođu koji redovno vodi računa o stvarima novčane prirode i spremni smo podastrijeti sve dokaze o utrošku svake marke koja dođe na naš račun kroz donacije.

E, sada, neki se pitaju zašto na svom FB profilu i na ovoj web stranici ne objevljujemo SVAKU donaciju i ne objavljujemoe KO je šta i koliko donirao.

Prvo da rasčistimo jedno:

NIKO od naših donatora NIKADA nije INSISTIRAO da se objavi i obznani kada, šta i koliko je donirao, mada ih svakog na ponaosob pitamo da li su suglasni da se to objavi.

Nekima ne smeta da se objavi, neki ne žele da se to objavi.

Jedan dio njih to objašnjava na način da doniraju radi sebe, radi sevapa, radi osjećaja ličnog zadovoljstva sobom kao osobom, ... a ne da bi se hvalili time.

Drugi ne žele biti pomenuti jer se, iskreno,  boje da će im se stvoriti redovi onih koji traže donacije, a među takvima najviše bude onih koji ničim ne mogu dokazati ni ko su, ni šta su, niti na koji način će taj novac biti utrošen, ...

Mi u svakom slučaju poštujemo izbor i volju onih koji doniraju, i tako će biti i ubuduće.

Evo, baš danas smo dobili zlata vrijednu donaciju od jednog donatora koji već godinama UARP-u donira radi toga jer ga to ispunjava i kao čovjeka i kao vjernika, i ne želi da se pominje njegovo ime.

Slike govore same za sebe. Brašno, ulje, krompir, riža, ...

Iznos donacije je oko 1.500 KM.

Umjesto da GLUMITE zabrinutost za one koji su najugoroženiji među nama, dođite u Dječiju kuhinju, pogledajte šta i kako radimo, pitajte nas kako smo, fali li nam čega, ... iskažite svoju zabrinutost na pravi način, na način da se zainteresujete za nas i naš rad, da se uključite i pomognete, a ne da svoju humanost dokazujete sumnjama, unošenjem smutnje, i raznošenjem neprovjerenih glasina.

Mi smo u ulici Kulina Bana bb, zelena kuća na desnu stranu, tridesetak metara prije automehaničarske radnje Gušić.

 Dobrodošli.

Podijeli na Facebooku

0 0
© 2017 - 2023 djecijajavnakuhinjalukavac-uarp.com. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR